10 Tips från Halvgrodan

IMG_1333 IMG_1336 IMG_1338

Kul med lite tips! Men först, veckans övriga rätter.

Onsdag: Quinoa- och broccolisallad m. krispigt kycklingskinn

Torsdag: Skinnflådd kyckling m. kokos- och citronsmakande råris och sallad

Fredag: Sallad m. korngryn och gravad lax

[hr]

Sveriges mästerkock körde igång med en ny säsong i veckan. En av deltagarna gick vidare från uttagningen med en kycklingtagine. [pullquote-left]”Ja, filé blir så himla torrt”[/pullquote-left]” Leif Mannerström observerade att hon gjort den på kycklinglårkött. ”Ja, filé blir så himla torrt.” svarade hon. Och då blev Leffe imponerad: ”Det tyder på att du kan en hel del om mat”. Det gjorde mig riktigt förvånad. Och en smula besviken. [pullquote-right]”Det tyder på att du kan en hel del om mat.”[/pullquote-right] Alla borde känna till det efter att jag predikat i åratal: kycklingfilé är den sämsta skiten man kan hålla på med! Det är torrt, dyrt och smaklöst. Hundmat. Men nog om det. Inspirerad av den här olyckliga incidenten har jag bestämt att osjälviskt dela mig av några erfarenheter jag plockat på mig under åren.

Här kommer den, Halvgrodans första 10 tips-lista någonsin:

#1 Använd inte kycklingfilé
Filéer ska sitta fast på hela kycklingar. I ugn, gryta eller över öppen eld bryr jag mig inte om. Låt dem sitta kvar. Och även då är det den klart sämsta styckbiten. Vill man inte laga till en hel kyckling så är det lår eller vinge som gäller. Oavsett maträtt. Hoppas det här är avklarat nu.

#2 Panera med panko
Glöm vanligt ströbröd, använd den japanska varianten panko i stället. Man förstår varför när man prövar. Gör det.

#3 Slunga rotsaker i olja innan de åker in i ugnen
Det är ofta gott med lite olivolja på saker som ska ugnsstekas. Häll inte på flera liter olja direkt på plåten i förhoppning om den ska täcka allt. Slunga i stället råvarorna med en lämplig mängd olja och kryddor i en bunke tills det blivit en jämn och fin hinna över godsakerna. Bättre slutresultat och mindre slöseri.

#4 Stek bacon och sidfläsk på medellåg värme
Det är då man får till den där sköna krispigheten.

#5 Valfri grönsak + lök + buljong + citron + grädde = God soppa eller puré
Alla kan göra en välsmakande soppa eller puré på det här sättet. Koka den utvalda råvaran och löken mjuka i  valfri buljong. Mixa ihop med grädde eller crème fraiche. Smaka av med citron, salt och peppar. Det går förstås att göra bättre, men det håller en hög lägstanivå.

#6 Grava fisk
Gnugga in en blandning av lika mängder salt och socker i valfri fiskfilé. In i kylen. Efter en halvtimme har det redan fått effekt, efter ett dygn (beroende på tjocklek) är det en regelrätt gravning. Skrapa bort överflödigt socker och salt innan servering.

#7 Gör alltid kycklingfond
Ett av de tyngst vägande skälen till att jag lagar till en hel kyckling är att jag kan göra fond på resterna efteråt. Det är inget skämt. Det är så sjukt gott! Och enkelt.
Lägg ner ben och skrov från den nyligen uppätna kycklingen i en kastrull. Lägg i några klyftor lök. Morot och rotselleri om det finns hemma. Koka under lock i typ en timme. Sila bort alla smaksättare och reducera vätskan tills fonden är klar. Då smakar den mycket och gott. Salta efteråt.

#8 Chili + schalottenlök ≈ Vitlök
Utom möjligtvis allergi kan jag inte se någon anledning till att man skulle vilja skippa vitlök. Men jo, det går att laga god mat utan vitlök. En väl avvägd blandning av chili och schalottenlök ger liknande smak. Testa i en pesto t.ex.

#9 En god gryta har kokat i minst en timme
Om man inte hinner låta grytan koka i minst en timme kan man lika gärna skita i det. Oftast är en timme alldeles för kort tid också. Grytor behöver inte vara mycket jobb, men det måste få ta tid.

#10 Rimma fisk
Nästan all fisk mår bra av att rimmas. Gärna minst ett par timmar. Men även om det bara blir i 30 min så får den finare konsistens, håller ihop bättre och smakar mer.
Blanda ut mycket salt i lite kokande vatten. Häll på kallvatten tills det  är svalt igen. Se till att det smakar äckligt mycket salt (en kallsup i Medelhavet brukar vissa jämföra med). Lägg i fisken. Ställ in den i kylen. Vänta.

Jaha. En del självklarheter. En del nytt? Vad vet jag. Men nu var det sagt. Och det blir sannolikt inte lika lätt att imponera på Mästerkocksjuryn framöver. Ledsen för det.

  8 comments for “10 Tips från Halvgrodan

 1. Karolina Barnekow
  2014-01-11 at 07:38

  Håller verkligen med angående kycklingen, det vet väl de flesta. Varför är du inte med i Mästerkocken förresten?!

  • Halvgrodan
   2014-01-11 at 14:45

   Bra att vi är överens. Gällande Sveriges Mästerkock har jag bara inte riktigt vågat. Men det vore ju kul att pröva. Vi får se.

 2. Ewa Ericson
  2014-01-11 at 08:55

  Det är så kul att du är tillbaka !!!

  • Halvgrodan
   2014-01-11 at 14:46

   Tack! Det är kul att vara tillbaka!

 3. Ylva Odelberg
  2014-01-11 at 12:00

  Jag tycker också du skall söka till mästerkocken…..där finns vinstchans för dig tror jag.
  själv är jag anmäld till ”bonde söker….” Haha

  • Halvgrodan
   2014-01-11 at 14:47

   Om du anmäler dig till ”Bonde söker” så lovar jag anmäla mig till Sveriges Mästerkock. Har vi en deal?

 4. Karolina
  2014-01-11 at 21:18

  Mästerkocken – Do it!! Du är inte fegis.

  • Halvgrodan
   2014-01-12 at 14:27

   Precis! (Tack för stödet)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *