Grönsakspuffar

IMG_1328

Grönsaksbiffar… Jag har dragit mig för det här. Inte för att jag är emot vegetarisk mat, tvärtom. Men jag tycker det är konstigt att försöka göra klassiska kötträtter på substitut. Sojakorv, quornköttbullar och grönsaksbiffar, det faller liksom på sin egen orimlighet. Men nu har jag testat. Och det funkar ok. Och så kallar jag det för grönsakspuffar i stället. Sjukt löjligt namn, men inte lika orimligt.

Jag rev morötter, rotselleri, schalottenlök och röd paprika, saltade, väntade i 5 minuter, och kramade sen ur så mycket vätska som möjligt. För att få till smeten smulade jag ner fetaost och blandade ner ett ägg. Kryddningen bestod av lite citronsaft, salt, peppar och rökt paprikapulver. Sen formade jag mina ”biffar”, vände dem i mjöl, uppvispat ägg och panko, och stekte dem på medelhög värme i en väloljad panna. Serverat med lite grönsallad och potatis blev det, faktiskt, ganska gott. Men jag är övertygad om att nyttighetsfaktorn bidrog till att höja smaksensationen. Min äldsta dotter, som skiter fullständigt i om saker är nyttiga eller inte, grimaserade svårt medan hon tvingade i sig maten. ”Jag tycker inte att det är äckligt, jag tycker bara inte att det smakar gott. Alls.” Skitunge.

(Inspirationen till den här rätten kommer från en blogg som heter Falsk Mat.)

 

  9 comments for “Grönsakspuffar

  1. Maria Björklund
    2014-01-07 at 22:18

    Kul! Gjorde också grönsaksbiffar dag, på ett helt annat sätt dock. Ingen upphetsande rätt men väldigt god!

    • En halvgroda i köket
      2014-01-07 at 22:25

      Berätta! Hur gjorde du?

    • Maria Björklund
      2014-01-07 at 22:44

      Väldigt väldigt enkelt! Hackade zucchini och morötter och kokade dem lite lätt med broccoli. Mosade och gjorde av med vätskan, blandade i ett ägg och lite ströbröd samt Renée Voltaires lantbuljong (REKOMENDERAS!) och stekte biffar. Till det en röra på tomater i olika färger, fetaost, creme fraîche och gräslök:)

    • Maria Björklund
      2014-01-07 at 22:46

      Ska prova Panko nästa gång, för det var svårt att få dem att hålla ihop, 3 av 5 blev bra;) Men enkel fräsch smak!

  2. Karolina Barnekow
    2014-01-07 at 22:30

    Vad är panko?

  3. En halvgroda i köket
    2014-01-07 at 22:33

    Karolina Barnekow, panko är japansk ströbröd. Klockrent till panering. Pröva!

  4. En halvgroda i köket
    2014-01-07 at 22:54

    Broccoli låter grymt. Jag har den buljongen hemma. Ska tänka på det nästa gång.

  5. Peter Malmqvist
    2014-01-07 at 23:54

    Lät faktiskt väldigt gott!

  6. Maria Odelberg Giertz
    2014-01-08 at 16:00

    Det var lika gott till lunch idag. Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *