Finalkandidat #1: Adams majssoppa

majssoppa

Jag gillar att gå lite på känsla när jag lagar mat. Känsla och smak. Det är svårt i början men blir lättare ju mer erfarenhet man får. Och så lär man sig en massa små knep på vägen. Idag tänkte jag dela med mig av ett. Vi kan kalla det för ”chili och matlagning”.

Jag har ganska dålig koll på olika chilisorter. Jag använder framförallt spansk peppar och chipotle (rökt jalapeño) i mitt kök. Men en sak jag vet är att hettan kan variera enormt mycket från gång till gång. Ibland smakar det ingenting och andra gånger räcker det med att titta lite respektlöst på frukten för att man ska självantända. Därför är det viktigt att smaka den lömska chilin innan man kryddar med den. Här kan man göra två misstag. Det ena är att smaka en för stor bit. Har man lite oflyt och råkat på en het jävel kan smaklökarna vara utslagna ett bra tag framöver. Inte idealläge när man ska laga käk. Det andra är att smaka från spetsen på frukten. Då kan man lika gärna tugga på en paprika. Spetsen smakar bara gulligull. Man måste hugga in på mitten, där det finns kärnor, för att få en korrekt uppfattning.

Knepet är alltså: smaka alltid på chilin innan du bestämmer hur mycket som ska med i maten du lagar. Smaka från mitten och börja med en liten bit. Sen har man koll.

Idag brydde jag mig inte det minsta om ovan nämnda knep. Jag tog en hel chili, glodde lite på den, hackade den grovt, och slängde ner den i en kastrull tillsammans med schalottenlök och majskorn. Sen hällde jag på lantbuljong, lät det puttra i några minuter, skakade i några matskedar kvarg, och gick till sist loss med mixern. ”Vackert!” tänkte jag. Sen smakade jag av. ”Helvete!” frustade jag. ”Älskling! Mamma och jag ska äta majssoppa, bli röda i ansiktet, svettas och snörvla. Vad vill du ha till middag?” Det blev hönsbuljong med bokstavspasta till dottern. Vår potenta soppa fick en välbehövlig sidekick i form av turkisk yoghurt smaksatt med färsk koriander och citronsaft. Då gick det bättre. Bra till och med. Några tunna skivor ugnsbakad zucchini fick toppa skapelsen. Jag är medtagen men trots allt nöjd. Om jag förstått Adams recept så ska det va lite drag i den här rätten. Lite mexikansk liksom.

Nästa gång ska jag smaka på chilin innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *