Frantzén/Linser

frantzén-linser

Ovan: kontrast. Det ena är menyn från gårdagens utflykt till Frantzén/Lindeberg. Det andra är maten som serverades idag, på Öppna Stolen. Vi hade väldigt trevligt vid båda tillfällena. Inga övriga jämförelser.

Nä, det blev inte couscous som jag sa. Och som jag tänkte. För den fanns inte i skafferiet. Där couscousen normalt ska vara. Om jag kommit ihåg att handla det. Till min förvåning fann jag mig ganska snabbt i situation och efter några sekunder valde jag att gå vidare med linser i stället.

Korven, för övrigt en sjukt god parmesan-variant från Korvhantverk Stockholm, snittade jag lätt och slängde in i ugnen på 250 grader i typ tio minuter. Linserna fick puttra i kycklingbuljong tills de blev lagom mjuka. Jag tycker det räcker när de känns lite som en al dente-pasta. Under tiden fixade jag resten. Hyvlade morot med potatisskalare. Tärnade tomater. Skar gurka. Strimlade fänkål. Halverade vindruvor. Rostade pistagenötter. Tvättade ruccola. Skar paprika. Och hackade mynta.

Som vanligt, får jag nog säga, så åkte allt ner i en bunke, blandades ordentligt, och smaksattes med färskpressad citron, salt och peppar. Och en frustrerande god olivolja. Den färdiga korven fick toppa allt tillsammans med lite mer hackad mynta.

Gästerna gillade det. Va? Sa jag inte det? Jo, alltså nu pratar jag om förra veckans gäster. De som först bara var en mycket karismatisk, färgstark och (en smula) galen scenograf och regissör, som sen blev en lika rolig, kunnig och kärleksfull far tillsammans med sin 13-åriga dotter. Ja, han hörde av sig strax innan, sa att de skulle bli två och att den ena var vegetarian. ”Inga problem” sa jag. Det blev en grymt trevlig kväll det också. Ännu ett otippat och häftigt möte. Som grädde på moset kommer jag få ta med äldsta dottern på Karlsson på Taket på lördag. På Operan.

Det finns mer att berätta. Både om förra och denna Öppna Stol. Men jag är för trött. Måste sova nu.

  2 comments for “Frantzén/Linser

 1. C.C
  2013-03-23 at 12:16

  Tror att det var bra att du skippade couscous-cousen, men korven gjorde mig nyfiken på riktigt. Korvhantverk, berätta berätta!

  • 2013-03-23 at 13:03

   Hehe, jag vet att du inte är en anhängare av de små grynen. Själv tycker jag de är mycket praktiska.

   Men korven är betydligt intressantare. Som du är inne på. Jag hittade den av en slump på Mathem, men den finns lite varstans. Korvhantverk Stockholm AB (http://korvhantverkstockholm.se) heter producenten som kör helt utan trams och med mjölksyrakultur för att fixa hållbarheten. Finns i lite olika utföranden. De jag prövat hittills, fänkål och parmesan, är grymma.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *