Halstrad sashimi

4 x sashimi

Jag fick ett samtal på vägen hem:

– Jag vill inte ha nån jävla strömming!
– Ok? Vad är det för fel på… eller… vad… hur… ok. Inte strömming alltså.
– Jag vill ha sushi. Men ”halvgrodan” kanske misstycker?
– Alltså, om du inte vill ha strömming så… kanske sashimi?
– Och krabba! Ja, krabba vill jag ha!
– Hm. Ok. Jag fixar nåt.
– Skynda dig. Barnen är vidriga.
– Jag…
– (Klick)

Femton minuter senare satt jag på bussen på väg hem med min nyinköpta fisk. En bit tonfisk och en bit lax. Det är underbart att jobba nära Hötorgshallen. Krabbsäsongen är dessvärre i slutskedet så det finns bara begränsade partier irländsk krabba att tillgå (så lät i alla fall ursäkten när jag kom hem utan).

Jag snabbpanerade all fisk och brände på den hårt som satan runt om. En laxbit med purjolöksaska och en med spiskummin. Tonfisken utsattes dels för en chiliblandning, dels för sesamfrön. Efter att allt fått svalna lite behövdes en riktigt vass kniv för att få till fina skivor.

Soja och wasabi funkar alldeles utmärkt till. Jag dristade mig dock till att göra en egen liten dressing bestående av wasabi, soja, kirin, mirin, ingefärsolja, sesamolja och fish sauce.

Magiskt.

  4 comments for “Halstrad sashimi

  1. 2013-04-16 at 22:34

    jag vill va gift med dej! Va sur och sen få så god mat. What a guy…

    • maria
      2013-04-16 at 22:39

      haha! det är FÖR att jag är sur som han anstränger sig lite extra.

    • 2013-04-17 at 21:10

      Vilken komplimang! Tack.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *