Hjortfärsgryta, recept

Häromdagen hittade jag hjortfärs i butiken. För 40 kr/kg! Köpte 2,5 kg, gjorde köttbullar på 500 g och frös ner resten. Idag åkte 1 kg fram för att göra gryta. I och med att det är ett så magert kött kändes det viktigt att tillföra fett. I övrigt gick jag på det som fanns hemma: morötter, palsternacka och skogschampinjoner.

Ingredienser, 6-8 portioner:

  • 1 kg hjortfärs
  • 4 små palsternackor, i slantar
  • 2 morötter, i slantar
  • 300 g skogschampinjoner, i kvartar
  • 4 schalottenlökar, hackad
  • 1 dl vitt vin
  • 8 hela enbär
  • 3 kvistar färsk rosmarin (alt. typ 1 msk torkad)
  • 1 1/2 dl syrad grädde
  • 3 dl vispgrädde (ska vara 40-procentig, inte det där 36-procentiga tramset med stabiliseringsmedel)
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 3 dl vatten
  • 2 msk soja
  • 2 msk fransk senap
  • salt och peppar
  • ev. 1 msk svarta vinbärsgelé

Tillvägagångssätt:

Stek färsen tills den är genomstekt i olja.
Bryn lök, palsternacka, morötter champinjoner tills de börjar få lite färg.
Blanda grönsaker med färsen i en stor gryta och häll på vinet.
Lägg i enbär, rosmarin, buljongtärningar och häll i grädde och vatten.
Låt allt sjuda 10-20 minuter och smaksätt därefter med senap, soja och svarta vinbärsgelé.
Salta och peppra efter behov.

Servera gärna med kokt mandelpotatis och rårörda lingon.

IMG_0476

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *