Inte ens likt en linssoppa

piggvar

Såhär gick det till. Jag gick fram till fiskdisken, sa att jag skulle ha strömming och makrill. Han sa: ”Den färska makrillen är nere långt söderut och chillar, så om du inte ska ha rökt så får du gott vänta minst en månad.” Då såg jag piggvar. En fisk som jag har velat laga till länge. Den har gäckat mig. Vid flera tillfällen, när jag varit ute efter något annat, har den stillsamt påpekat: ”Här är jag. Kom och ta mig. Din nolla.” Men nu var det annorlunda. Utan vidare betänkligheter checkade jag en stund senare ut min dryga kilot tunga piggvar i automatkassorna på Sabis. Stolt, rakryggad och segerviss.

Men planen var ju trots allt linssoppa. Och piggvaren skulle jag ju ha i stället för makrill på onsdag. Men efter en sån här bedrift är det viktigt att gilla läget. Inte få hybris. Jag slängde därför in firren på en plåt i min 100-gradiga ugn, utan nåt mer, och lät den bli klar på en knapp timme. Under tiden fanns det gott om tid att koka potatis, riva pepparrot, skära till citronklyftor, smälta smör och fäkta bort oförstående och framförallt otrevliga barn som tyckte det var dags att äta för länge sen.

Oj. Jävlar. Vad gott det är. Med piggvar. Citron, pepparrot, dill, smör och salt. Det känns som att det inte kan bli enklare och renare. Magi. Linssoppa i all ära, men… nej.

 

 

  3 comments for “Inte ens likt en linssoppa

 1. Nalle
  2013-02-11 at 21:51

  Bra råvaror och enkelhet, det blir liksom inte bättre än så!!

 2. Nalle
  2013-04-23 at 16:49

  Och i kväll ska jag göra samma sak med en piggvar. Håller med om att den ofta gäcklar och i dag åkte den ner i korgen. Tackar för inspirationen härifrån din blogg.
  Men hur fan tar men ur en piggvar???? Det får helt enkelt visa sig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *