Linssallad v. 2

 

En till linssallad. Fast annorlunda. Den här gången med ägg och sardeller. Annars samma princip med belugalinser kokade tillsammans med hackad schalottenlök i hönsbuljong. Och sen de grönsaker man har hemma. Tomater, gurka, haricots verts och lite rå skivad schalottenlök hade jag.

Ägget då. Jag gillar när gulan är lös. Då kan man försiktigt spräcka den och låta den blandas ihop med resterande ingredienser. Det blir skönt krämigt och smaken är underbar. Mitt knep för att få till rätt konsistens på vita och gula är enkelt. Stoppa ner äggen i en kastrull med kallt vatten, brassa på spisen och låt det koka upp. Koka sen i en dryg minut. Kyl ner äggen i kallt vatten för att äggskalshelvetet ska vara lätt att få bort. Det här brukar alltid funka. Inte idag. Konsistensen blev rätt, men jävlar vad jag fick kämpa med skalet. För varje mikroskopisk skärva jag fick bort åkte en stor bit vita med. Efter tio minuters sIit och svärande såg äggen ut som mjuka innebandybollar som någon satt sig på. Inte alls det jag tänkt mig.

Tanken var att jag skulle haft en fin bit rökt sidfläsk till det här. Den låg dock i frysen, stenhård, och hånade min tankspriddhet. Lite sardeller fick i stället bidra till det obligatoriska saltinslaget. Inte samma sak men mycket trevligt ändå. Och nästan vegetariskt. Om det nu är något positivt.

  2 comments for “Linssallad v. 2

  1. 2012-09-27 at 13:14

    Jag har vid flera tillfällen blivit så arg att jag slängt ägget…. Tydligen är det ett tecken på att ägget är färskt när skalet fastnar. Så rådet blir helt enkelt; ät gamla ägg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *