Öppna Stolen #1 2014 – Svårförklarat

potatisöverbakad torsk

[dropcap]I[/dropcap] måndags var det Öppna Stolen igen! Den första för i år. Och om allt går som det ska så är tanken är att vi kör på varje vecka framöver. Vem som helst är välkommen. Om man inte gravt överskattar sin egen tids värde så kostar det absolut ingenting. Om ni har varit här, skicka hit era vänner, om ni inte varit här, anmäl er omgående!

Men nu var det ju måndagen jag skulle berätta om.

Det kom hit en kille från Göteborg, som tillfälligt var här i jobbet. [pullquote-right]”Ska man bli misstänksam då? Nej, sånt händer ju hela tiden.”[/pullquote-right] Han berättade att han ursprungligen var från Solna. Och att han hört talas om bloggen och Öppna Stolen genom min fru. Som han lärt känna genom att de spelar Quizkampen mot varandra. Ska man bli misstänksam då? Nej, sånt händer ju hela tiden.

Han sysslar med att översätta tekniska texter till svenska. Det innebär att han t.ex. fått i uppdrag att översätta de sjukaste, grövsta och skevaste söktermer och fraser som någonsin skrivits in på Google, och försöka formulera ”Du kanske menade…”-alternativ till dem. Inget för känsliga översättare. Förutom att det springs en jävla massa (250 mil år 2013) så målar vår gäst Warhammer-figurer. Sen träffar han regelbundet sina bröder och sin pappa för att spela själva spelet. Men mest för att visa upp arméerna. Det tar en dag ungefär. Ska man bli misstänksam nu då? Nej, sånt händer ju hela tiden. (Dessutom har jag också hållit på med Warhammer, så jag fattar grejen.)

Men mina tankar gick till hans fru. Hur fan förklarar man det här på ett bra sätt: ”På måndag kväll är jag bjuden på middag hos en tjej som jag mötte på nätet. Men oroa dig inte, jag har aldrig träffat henne förut, och hon säger sig vara gift med en man. Som har en blogg. De bjuder hem helt okända människor då och då. Gratis. Inget konstigt alls. Jag försöker ringa när jag kommer hem till hotellet. Om det inte blir för sent.” Då ska man bli misstänksam.

Hur som helst. Maten då? Min fru (hon som kontaktsöker genom att spela Quizkampen) hade köpt en riktigt fin bit skrei (en norsk torsk) som jag valde att rimma och potatisöverbaka. Egentligen innebar det bara att riven potatis las på fisken som stektes i olja med potatissidan nedåt tills den fått fin färg. Själva vändningsmomentet var lite kritiskt för att potatisskorpan inte riktigt satt fast, men i övrigt inga problem. Sen lät jag fisken bli klar i ugnen (innertemperatur på ungefär 40-45 grader). Innan jag började trixa med firren hade jag trätt upp några skivor serranoskinka på spett och lät de långsamt bli till chips i ugnen, på 125 grader. Alltsammans serverades på en sallad med avocado och tomat. Det var gott, men det kändes som att något saknades. Dels så hann jag inte rimma fisken tillräckligt länge, dels så tror jag det hade blivit magiskt att blanda lite riven parmesan i potatisen. Och det glömde jag ju. Men vafan, det var helt ok. Jag kommer definitivt göra om det. Och en sak till, skrei äger.

Det var grymt trevligt den här gången också. Överhuvudtaget känns det fantastiskt kul att få träffa alla de här intressanta och många gånger fascinerande människorna. Tack alla ni som vågat er hit hittills!

  5 comments for “Öppna Stolen #1 2014 – Svårförklarat

 1. Anna Johansson
  2014-01-15 at 22:04

  Underbart Axel! Har saknat dig och en halvgroda. Skrattade högt när jag läste detta. Kom att tänka på mannen som blev polisanmäld efter att ha skickat 475 förfrågningar till en kvinna på Quizkampen.. Hur som, maten ser så god ut. <3

  • Halvgrodan
   2014-01-15 at 22:42

   Du bad mig snällt att komma tillbaka, så då gjorde jag det. Såklart.
   Jag har inte vågat fråga hur många förfrågningar som skickades i det här fallet. Känns bättre att inte veta.

 2. Anton Svärd
  2014-01-15 at 22:41

  ”Helt ok” var en underdrift. Fantastiskt gott. Men jag ska göra som du säger och testa med längre rimning och parmesan när jag ger mig på att härma den. Väldigt roligt inlägg som jag tror att jag avstår från att kommentera ytterligare.

 3. Erika Svärd Fd Engström
  2014-01-15 at 22:44

  Tack för omtanken.

 4. Lina Kårfalk
  2014-01-16 at 07:15

  Så härligt att få läsa dina inlägg igen. Lät som spännande sällskap. Undrar vad Maria ”raggar” upp för gäst nästa gång?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *