Öppna Stolen bjuder på rotsoppa

rotsoppa

I kväll var frun iväg för att se Törnrosa på Operan, så det blev gästen på stolen, barnen, en kompis och jag vid middagsbordet. Samma öppna stol, ny öppensinnig människa. Som dessutom hade med sig dadlar direkt från Israel. Sjukt trevlig liten sötsak som fick avsluta måltiden.

Vi snackade som vanligt om allt möjligt. Tel Aviv har mer än 3 miljoner invånare och Israel är mindre än Småland. Vi var överens i lite filosofiska tankar också, typ ”all förändring är av godo”. Min kompis, som skulle finnas med som stöd med barnen och sällskap till gästen om jag fick fullt upp, gjorde som han brukar göra och pratade uteslutande om sig själv. ”Jag, jag, jag, jag, jag. Men förlåt, berätta lite om dig själv. Jag, jag, jag. Eller jag menar, ge mig fler uppslag som jag kan vända till att prata om mig själv igen. Jag, jag… (tystnad) JAAAG!” Men det gick bra ändå.

Jag hade lite ont om svartrötter så det blev till att dryga ut det hela med kålrot. Allt skalades och fick koka tillsammans med schalottenlök i hönsbuljong tills det var redo för mixern. Det är lite joxande när man ska skala svartrötterna. Det ska gå undan och de ska omgående läggas i vatten med lite citron för att inte mörkna. Sen får man en massa kladd på händerna som inte går bort med tvål. Det måste skrapas bort. I vilket fall så pimpade jag sen det nymixade med smör, grädde och turkisk yoghurt för att få till en rund men lätt syrlig soppa. Under tiden hann jag även steka på lite rökt sidfläsk och champinjoner. Tillsammans med lite tärnad blekselleri fick det utgöra garnityret.

Förlåt, men jag måste bryta där. Är inte matchen mot Argentina det vidrigaste som någonsin visats på svensk teve? Inte ens kommentatorerna lyckas hålla intresset uppe. ”Upp och hoppa Gran… (gäsp)… kvist.” Ett jävla skämt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *