Öppna Stolen lyxar till det med ostron

Chili- och ingefärainlagda ostron m. koriander Barbecuemarinerad fläskkarré med ugnsbakade morötterGårdagens gäst på Öppna Stolen äter ostron varje torsdag på Pontus!. Och igår var det ju torsdag. Jag hade velat bjuda på min absoluta favorittyp, Tsarskaya-ostron, men jag har ingen aning om var man köper det. Så det blev en variant som jag hoppades på att han inte smakat tidigare: chili- och ingefärsinlagda ostron med koriander. Lagen är en helt vanlig 1-2-3-lag som jag haft chili och ingefära i under uppkoket. Då den dragit lite och svalnat så silas krafset bort. När det börjar närma sig servering öppnar man ostronen och låter de ligga i lagen typ en kvart. Lite hackad schalottenlök, chili och koriander på det så är man hemma. Jävligt gott.

Nu till fläskkarrén. SKANDAL! Jag blir så jävla förbannad! Hästkött och fulslaktad griskebab är jobbigt nog. Men nu går det inte ens att köpa fläsk och få det man betalar för.  Det kan omöjligtvis ha varit gris vi åt igår. Jag bad om vanvårdad gris med okänt ursprung och fick värsta smakrika biten oxfilé i stället. Så måste det ha varit. Annars går det inte att förklara hur det kunde bli så jävla gott.

Vad det än var för kött så hade det fått marinera sen i måndags i en nyupptäckt bbq-sås. Den är inspirerad av en Piedmont Barbecue-sås från Louisiana. Min version gör jag på äppecidervinäger, olja, tomatpuré, schalottenlök, chipotle, honung och lite liquid smoke. Mäktigt god sås! Köttbiten gav jag i alla fall en fin yta i stekpannan och lät jag sen gå klart (typ 65 graders innertemp) i ugnen på 150 grader. Morötterna fick ligga med i ugnen också.

Maten var bra, sällskapet fantastiskt. Bland de trevligare middagar jag varit på. Tack kära familj och gäst. Trevlig helg.

  4 comments for “Öppna Stolen lyxar till det med ostron

 1. 2013-04-26 at 22:41

  I love the look of those oysters! I’m warning you now – whenever I’m in Stockholm, I’m inviting myself over the opena stollen (don’t worry – no plans in the near future!) 🙂

 2. Mathias
  2013-04-26 at 23:13

  Det kallar jag missa det! Deluxe!

 3. 2013-04-27 at 01:51

  Jag vet inte var jag ska börja för att tacka för en helt otroligt god middag och fantastiskt sällskap. Den vanvårdade grisen måste växt upp på spa och behandlats som en gud. Och ostronen likaså, de smakade som ostron speciales blandat med midsommartraditioner.
  Utan tvekan en av de bättre middagarna jag varit på! Tusen tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *