Räkfond

I helgen gjorde jag räkfond. Det var inte första gången, men av någon anledning hade jag glömt exakt hur sjukt gott det blir. Så nu måste jag dela med mig av erfarenheten.

Det började egentligen med att jag behövde en sås till fiskbullarna (eller quenellerna som det så fint heter) som vi skulle ha till lördagsmiddan. När jag köpte fisken såg jag att det fanns färska räkor till ett bra pris. Väl hemma satte jag dottern på att handpilla ett kilo räkor. Sen gör man så här:

  • Stek på räkrenset, schallotenlök och morötter i olivolja några minuter
  • Släng i lite kryddor (fänkålsfrö, färsk timjan, några svartpepparkorn och en ancho i mitt fall)
  • Häll på hälften vitt vin, hälften vatten tills det täcker (lite konjak är nog inte fel heller, i ett glas, bredvid).
  • Koka i 20-25 minuter
  • Sila bort alla smaksättare
  • Reducera till önskad smakkoncentration

Resultatet är så överväldigande att de rensade räkorna känns ganska överflödiga. Jag överväger seriöst att köpa räkor bara för skalens skull framöver.

För att fixa till fiskbullssåsen vispade jag bara ner lite grädde och crème fraiche, och kokade ner det lite till. Ren jävla magi! Man blir faktiskt lite förbannad på att det är så gott. I princip skulle man kunna komma undan med att låta en tvättsvamp suga upp såsen och servera den som räkpaté.

Fiskbullarna får jag återkomma till. De blev väldigt bra, men det var såsen som gjorde det.

IMG_1360

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *