Sinnessjukt god strömming

Sinnessjukt god strömming

Crème fraiche-, sardell- och gräslöksfyllda strömmingsflundror med färskpotatis och sockerärtspuré. Pang! Helt jävla magiskt gott! Och det tog knappt 30 minuter. Det känns lite förmätet att haussa sin egen mat, men det spelar ingen roll, det här var fan grymt bra! Alla borde testa det här, speciellt de som har oturen att tro att de inte gillar strömming. Den knaperstekta paneringen, den subtila smaken av hav, den färska fiskens luftiga konsistens, sältan och syran från fyllningen… jag blir nästan hungrig igen.

Nu, några konkreta tips:

  1. Köp pankobröd omgående. Det är typ japansk ströbröd. Och en miljon gånger godare än vanliga tråkiga brödsmulor. Om man aldrig panerat något förut så är panko en tillräckligt god anledning att göra det för första gången. Vänd i mjöl, doppa i uppvispat ägg, vänd i panko, stek fram en knaprig yta i (en hel del) olja och smör på medel/hög värme. Finns nästan ingen ingrediens i världen som inte blir smaskig av en sån behandling.
  2. Angående purén. Att koka ihop en ingrediens (i det här fallet sockerärtor och sugar snaps) med lök i buljong och sen mixa den till puré är ett enkelt sätt att lyxa till det. Jag har prövat långt ifrån alla kombinationer, men jag är övertygad om att valfri rotfrukt är ett säkert val. Rimligtvis borde bönor och baljväxter passa bra också. När huvudingrediensen är tillräcklig mjuk häller man av buljongen och mixar ner lite crème fraiche i taget tills man fått lämplig konsistens. Plocka fram ytterligare smak med salt och citronsaft.

Tips på andra strömmingsrätter tas tacksamt emot så man kan äta det oftare. Nu: The Wire.

P.S. Jag vet att det är mycket snack om crème fraiche. Jag har precis återupptäckt den och kommer förmodligen fortsätta tjata om den framöver. Stålsätt er.

  4 comments for “Sinnessjukt god strömming

  1. Betty
    2012-06-13 at 08:11

    Jag är en sådan som tror att jag inte gillar strömming… Nästa gång vi bjuds på dina kulinariska läckerheter får du bevisa motsatsen.

  2. Axel Odelberg
    2012-06-13 at 09:11

    Vilken otur du har som tror det! Jag lovar att göra mitt bästa för att omvända dig.

  3. Lina
    2012-06-13 at 12:30

    Rafael är inne på att exportera strömming till Brasilien och tycker att det är konstigt att Sverige inte är bättre på att marknadsflöra denna läckerhet. Kanske en affärsidé?

  4. Axel Odelberg
    2012-06-13 at 12:52

    Det kan säkert funka. Kanske till svenska restauranger i första hand, om det finns? För mig är själva grejen att fisken (förhoppningsvis) är svenskfångad, pinfärsk och billig. Det blir liksom rätt på så många plan. Man får nog köra en annan profil om det ska gå på export tror jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *