Självlagande mat, del 2

rödbetssoppa

Det händer att jag får skit för att jag inte skriver regelrätta recept på de maträtter jag lagar. Men nu tänkte jag göra det. Tänk en lätt maträtt för fyra personer. Ungefär.

Soppa:

  • 6 medelstora rödbetor
  • 2 stora morötter
  • 1/2 fänkål
  • 1 jättestor schalottenlök
  • 1 tumstor bit färsk ingefära
  • 1 burk crème fraiche
  • saft från en 1/2 citron
  • grönsaksbuljong

Skala grönsakerna och skär dem i bitar för att korta ner koktiden. Lägg dem i en kastrull, täck med buljong, och koka tills allt är mjukt. Mixa slätt och tillsätt därefter crème fraiche och citronsaft. Salta om det behövs.

Fetaostkräm:

  • ”En” fetaost
  • saft från en 1/2 citron
  • 2 msk crème fraiche
  • zest från en citron

Mosa ihop allt med en gaffel.

Hur tråkigt inlägg? Exakt, och det är därför jag inte skriver recept.

Sen så är det faktiskt så att jag oftast inte har en jävla aning om hur mycket av respektive grej som åker med. Matlagning är inte roligt om man slaviskt följer recept. Äcklig mat utan recept är inte heller roligt, men oftast lär man sig nåt av det. Jag tycker att recept ska vara inspirerande, inte begränsande. Lite av grejen är att ”knäcka” ett recept, alltså helt enkelt förstå principen som en maträtt är uppbyggd runt. Då kan kan man göra den till sin egen. Och då är det riktigt kul med matlagning.

Ett semi-filosofiskt inlägg. Lagom tråkigt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *