Stolen Open #1


Öppna stolen alltså. Och en gäst på den. Han kom in, såg lite besvärad ut, och sa inte så mycket. Han var lite svettig och röd i ansiktet. En pinsam tystnad uppstod. Men vi känner varandra sen länge. I en blixtsnabb rörelse öppnade jag kylen, grabbade tag i en vinflaska, hällde upp i närmsta krus, och serverade den lätt nervösa mannen. Sen förändrades allt. Vi hälsade som vanligt, kramades lite, pratade om ditten och datten, och kunde tillsammans se fram emot middagen. Inget konstigt med det.

Igår slängde jag ner en kyckling i en gryta med lock. Tillsammans med lite vitt vin, morötter, schalottenlök och rotselleri lätt jag den stå i ugnen och bli god i en timme. I kväll plockade jag fram densamma ur kylen, rev loss en massa kött, och blandade ner det i en sallad. Men för att det skulle bli en sallad krävdes förstås lite annat också. Bulk i form av linser. Vacker färg i form av morötter. Järn i form av spenat. Och dressing… i form av det som blev kvar efter kycklingkoket, nermixat. Alla de goda smakerna från kycklingen, vinet och rotsakerna, fast som dressing. En liten snilleblixt tyckte jag.

Det blev en riktigt bra sallad. Vardag och enkelt, men svingott. Gästen lämnade en liten hälsning i fotoögonblicket. Allt är förlåtet. Ser redan fram emot nästa Öppna Stolen.

 

 

  3 comments for “Stolen Open #1

 1. Alexander
  2012-11-08 at 09:04

  Din gäst från igår sitter bredvid mig nu. Han ser lite trött ut. Fortfarande lite svettig och röd..

  • 2012-11-08 at 11:00

   Ge honom ett glas med rusdryck så att han blir som vanligt igen.

 2. Alexander
  2012-11-08 at 13:20

  Han låter hälsa att det är färdigrusat…(för idag)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *