Thaicurryrisotto

IMG_0900Idag var jag ute och joggade med min äldsta dotter, fem och ett halvt år gammal. Hon ska springa nån typ av mini-mara på söndag. Hon springer bra. Snabbt. I ungefär tjugo meter. Sen blir det jävligt jobbigt. Då är det ungefär 1150 meter kvar på loppet. Att lägga upp träningen känns som en utmaning. Att hon efteråt orkade springa runt på innergården i en halvtimme tills hon ramlade och trasade sönder knäna köpte hon inte som ett bevis för att det trots allt fanns mer att ge. Men när jag vrålandes citerade en känd svensk-italiensk kampsportsprofil: ”Smärta är bara feghet som lämnar kroppen!” så bet hon ihop, torkade tårarna, bad om ursäkt och gick snällt till sängs. Min lilla flicka.

Risotto med thaismak har jag inte prövat förut. Vet faktiskt inte riktigt var jag fick inspiration ifrån för det här. Lite udda maträtt kanske, men lyckad ska det visa sig. Kryddorna är ganska typiska för en thaicurry: chili, ingefära, lök, lime, citrongräs och kokosmjölk. Riset är av typen arborio, alltså samma som man använder i en vanlig risotto. Sen drygade jag ut vätskan med vegetarisk lantbuljong. För själva tillagningen är det bara att följa instruktionerna på rispaketet. Utgå ifrån att det behövs ungefär hälften till trekvart av den mängden ris som anges. Sen tar det ungefär tjugo minuter att hälla på vätska och röra i kastrullen. Och så snyggade jag förstås till med lite grön och orange paprika, ingefärsolja, sesamolja, soja och sesamfrön.

Det blev riktigt gott. Så här i efterhand inser jag att man kunde pimpat till det med exempelvis räkor, koriander och lite böngroddar. Eller valfri ingrediens som man vanligtvis får i  en thai-take-away-låda. Det får bli nästa gång.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *