Vad krävs för att bli top 40 i Sveriges Mästerkock?

Fil 2017-01-14 11 51 52

I onsdags hade jag den lätt surrealistiska äran att få kolla på mig själv på TV, som sökande till Sveriges Mästerkock 2017. Och det gick ju ganska bra måste jag säga! Tre stycken ja, ett förkläde och därmed en plats i slutkvalet i Gävle. Svinkul!

När jag i likhet med någon miljon andra tittare satt och tittade på årets upplaga av TV4:s mest påkostade matprogram kom jag på mig själv med att undra samma sak som när jag suttit och kollat tidigare säsonger: vad krävs egentligen i matväg för att ta sig vidare från auditionturnén i Sveriges Mästerkock? Vi är nog ganska många som ställt oss frågan under åren och undrat om vi har det som krävs. Den här gången vet jag lite mer om det och vill dela med mig lite av några tankar om det.

Den rätt som tog mig vidare, en ”salade nicoise”, är i grunden ingen avancerad rätt. Enligt mig ska följande ingredienser finnas med: tonfisk, ägg, krutonger, sardeller, oliver, tomat, haricots verts och någon typ av sallad. Sen kan man komplettera och trixa lite om man vill. Men det är inte så jävla noga egentligen, bara det blir gott. Just min version är lite annorlunda för att jag valt att kombinera oliver och sardeller i en tapenade, och att krutongerna huvudsakligen utgörs av en stekt brödskiva. Vaktelägg i stället för hönsägg gör kanske mer för utseendet och lyxkänslan än för smaken. Friterad kapris och timjan tycker jag blev en fullträff. Sen är det helt avgörande att våga dra på ordentligt med syra i både dressing och tapenade, det måste bli en skön balans mellan det feta, salta och syrliga. Mer utförligt recept och instruktioner finns här.

Det bör även påpekas att jag inte kom på den här rätten samma dag som audition. Tvärtom så har den vuxit fram under lång tid och sett många skepnader på vägen. Inför mötet med juryn hade jag dessutom tränat på att laga den ett flertal gånger, gjort mindre variationer på ingredienser och kryddning, kritiserats och fått råd av matkunniga vänner och familj, tagit tid på alla tillagningsmoment, skrivit detaljerade scheman och repeterat allt flera gånger i sömnen. Jag hade helt enkelt förberett mig.

Så för min del skulle jag säga att det är vad som krävdes: eftertanke, planering och träning. Låter ganska rimligt va? Och sjukt tråkigt.

För andra, som Michael Werner, går man tydligen vidare på att vara helt oförberedd, knappt ha sovit något, vara dyngbakis och ändå leverera på högsta nivå. Kolla in Mickes audition, vilken jävla snubbe! Hans instagram är också värd att följa @lassepaheden.

Så man kan säga att jag fortfarande inte har en jävla aning om vad som krävs, egentligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *