Torsk nicoise

torskrygg nicoise

Nu var jag där igen. Sa att jag skulle göra en salade nicoise och så blev det nåt annat. Men när torskryggen kostar en tredjedel av priset så blir det trixande. I övrigt har jag varit ganska trogen en klassisk nicoise. Dressingen är en vanlig senapsvinägrett som jag drygat ut med kvarg i stället för mer olivolja. Det blir inte lika fett men ändå riktigt krämigt. Sen hackade jag ner sardeller direkt i dressingen. Själva salladen bestod av färsk spenat, ruccola, haricots verts, tomat, fänkål, små kalamataoliver och kapris. Jag gillar äggen när gulan är knappt rinnig. Det går oftast ganska lätt att få till. På induktion kör man äggen i kallvatten och räknar 5 minuters kokande. På andra spisar, då det tar längre tid för vattnet att koka, räcker det med 3 minuters kokande. Torsken rimmades och ångkokades. Rimmandet gör att fisken smakar mer och blir lite fastare i konsistensen. Sen är det bara att ångkoka till en innertemp på typ 40+ grader. Ungefär 5-10 minuter beroende på tjocklek och ångintensitet. När torsken är klar ska man lätt kunna lossa ”flak” av kött genom att dra med gaffeln.

Nu kräktes min yngsta dotter. Hörs.

  4 comments for “Torsk nicoise

 1. Mia Nyman
  2013-02-26 at 23:25

  Du är rolig!

 2. Andreas Enblom
  2013-03-06 at 19:13

  Inspirerande med sidospåret om äggen. Det fick mig att experimentera lite idag. Jag körde ner äggen i redan försiktigt kokande vatten (utan att krossa skalet mot botten av kastrullen). Då är det sju och en halv minut – samma oavsett spistyp och kastrullstorlek. Eller kanske åtta. Eller sju.

  • 2013-03-07 at 09:17

   precis. det optimala är ju att lägga ner äggen i kokande vatten. man slipper ju fundera på vad det är för spis man står vid. nackdelen med den metoden är att äggen oftare spricker. enligt min erfarenhet i alla fall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *